Samling

 

En samling scener, monologer, sånger, danser om en samling människor som samlar.

Stockholm 2007/2008. Vi lever i ett högt tempo, i stress, press och oro, med duktighetskrav, prestationsinriktning, individualisering, teknologisering, fragmentisering, informationsexplosion, isolering, segregation, kontaktlöshet, ensamhet, likriktning, konformism, konsumism, problem med självkänsla, sömnproblem, utbrändhet… Vi är fixerade vid ytan, vid trender, prylar, mode, utseende, sex, pengar, framgång, kändisskap, status…

Många söker ett liv som är mer Vara än Göra, ett liv i ett lugnare tempo, där man har tid för reflektion, där man är närvarande i ögonblicket och där människor hinner möta varandra på riktigt och uppleva gemenskap.

Svårt att få det att gå ihop?

 

Denna föreställning är en hyllning till alla som samlar på något och som gör det med nyfikenhet, glädje och passion. Man måste försöka hitta glädjeämnen i tillvaron, hur meningslösa de än kan verka för oförstående utomstående. Meningen med livet är kanske att hitta saker som ger det en mening, oavsett vilka saker. Huvudsaken är att man förhåller sig positiv, aktiv och medveten. Leve kampen mot slentrian, passivisering och likriktning! Leve livet!

 

Medverkande:

HELENA LORD
KORNELIA WÄTTERVALL

EMIL LUNDGREN

MALIN TOVERUD
ANDERS KNUTSSON
HELENA LINDVALL

OLA WALLINDER

ANN-SOFIE EDLUND

MIKAEL ALMQVIST

LINA STERBRANT

ELLINOR ODEBERG

VIKTOR LIND

MAGNUS LANTZ

ANILLA LARSSON

SVEN-LENNART WIRKANDER

GUNILLA EGEVI

 

Musik: Jan Garbarek

Wille Crafoord – Jag samlar på dig, Weather Report (Joe Zawinul) – Between the thighs, Willem Breuker – Minimal, Povel Ramel – Flickor, John Adams – Shaker loops, Joe Jackson – It’s all too much, Phillip Glass – Metamorphosis Five, Robert Broberg – I love things, Olle Adolphsson (Monica Borrfors) – Vad tänker han på?, King Crimson – Industry, Lol Creme/Kevin Godley – When things go wrong.

 

 

Spelad på Scen Gavelius,

extraföreställningar på Spegelteatern

 

 

1. SAMLING                             15. FÖRELÄSAREN

2. DETALJER                          16. TJUVLYSSNAT

3. LISTOR                                17. POJKSAMLAREN

4. KYSSEN                              18. NOCTURNE

5. ÅSKÅDAREN                       19. SAKÄLSKAREN

6. SÅPAN                                 20. SEGREGATIONSBROTTET

7. VIMMEL                                21. GEOGRAFISTEN

8. FLICKSAMLAREN                22. LYCKAN

9. ÖVERRASKNINGAR            23. KITSCHFIGHT

10. MISANTROPEN                  24. SÖMNLÖSHET

11. VETGIRIGHETEN               25. ROLÖSHET

12. BELÄGENHETER               26. FJÄRRKONTROLL

13. MÖBELSAMLAREN            27. ÖGONBLICK

14. ÖGONKONTAKTLÖSHET  28. SLUTSAMLING

 

 

 

Publikrespons:

I stundens hetta skriver jag, bara då och bara så kan jag fånga

efterskalven från de mentala orgasmer denna kvälls föreställning bjöd på.

Med ett budskap hämtat från lång livsvisdom, miljontals betraktande ögonblick och en värme som bara en sann filantrop kan inrymma, lyckades du med denna pjäs förmedla någonting jag nästan aldrig fått se på en teaterscen: äkta kärlek. Jag anser det vara grymt och orättvist mot den teaterpublik som inte får ta del av denna fenomenala uppvisning av skådespeleri, regi, poesi, magi och empati, men vill på samma gång le i mjugg åt att jag fick bli en av de utvalda att delta i denna tretimmarsresa. Sällan har jag gått från teatern med en känsla av hopp, inspiration, lust och livsglädje. Låt oss kalla det buddhism, låt oss kalla de Kristi budskap eller bara vanlig teater – är det kärleken som styr, skiljd från all självgodhet och all prestationsångest, lyser denna också igenom allt och alla som den vänligaste blick, kram eller kyss. Och, låt mig slutligen få rikta några applåder åt att också din musikalitet fått ge rytm, melodi och harmoni åt dina ord, åt din regi och åt de magiska stunder av stillhet som ibland uppstod mellan svallvågorna. Som all magi går det inte att urskilja delarna från helheten och får därför genom dig ge hela min kärlek och uppskattning åt alla de som bidragit till att ge mig ett oförglömligt avslut på denna vecka. Och för mig är det en början på någonting som jag fortfarande inte kan sätta ord på.

 

Tack för en fantastisk föreställning! Jag gick därifrån mycket inspirerad! Förutom att se så många för mig- nya ansikten, fascinerades jag av texten och temat. Jag kände igen mig i mycket i föreställningen. Just nu befinner jag mig i skedet i livet då man vill göra sig av med allt skräp. Jag gillar inte att samla på mig för mycket, för det stör tankarna på det väsentliga. Fokus. Hur som helst, jag kan inte släppa föreställningen ur tankarna.

 

Jag är starkt imponerad! Av regiarbete och skådespel – men framförallt av manus. Jag vill nog påstå att du är bland landets absolut mest träffande manusförfattare med en blick för såväl det lilla som det stora. Det kräver sin man (eller kvinna) att kunna teckna både detaljerna och mönstret utan att bli pretentiös eller stapplande. Allt i Samling kanske inte är det bästa jag sett, men helheten är underbar – och vissa scener är direkt briljanta. Du har en grym blick för din samtid och förmåga att identifiera (och beskriva) särdragen.

Jag måste också passa på att ställa mig lätt gapande inför Kornelia Wättervall i rollen som Therese – hon är, faktiskt, helt fantastisk. Om du skulle se henne så hälsa gärna att hon fått åtminstone två anonyma själar att prata oavbrutet om henne en hel kväll.

 

Jag blir så glad av dina texter; dom både värmer och lyser upp i vintermörkret och i själen och hjärnan.

 

Tack. Som vanligt så lyckas du förmedla sån´t som vi andra kanske känner men inte kan uttrycka. Min väninna som precis har slutat arbeta kände sig styrkt i att kunna säga, ”jag gör ingenting”, när alla frågar hela tiden vad hon skall göra nu.

 

Tack för en härlig föreställning. Vi fick mycket att prata om efter den kvällen.

 

Många av scenerna var underbart roliga och tänkvärda och dessutom skickligt framförda av din ensemble.